"summer essence" for kaltblut magazine

Sara Lehtomaa recently shot editorial “Summer Essence“ for Kaltblut Magazine.

“I have a fascination with the weird and quirky and do my best to bring a bit of it to every photo I make. The essence of a photograph is all in the details guiding the onlookers perception and it is through these seemingly petty subtleties that I like to enhance the image. An unexpected structure of the right components is what makes a memorable image.”

“Fashion and the visual arts have always been a big part of my life and I have managed to combine the two in my work. I mostly work with people in front of my camera but nowadays also feel a pull towards still life photography. Most of my work, however, is people-centered and I love seeing the beauty of the human form flourishing in a still image. I have a huge appreciation towards team work and strongly feel that most of the time photography is a team effort and by no means an endeavour of ”the lone artist”. The team aspect of photography is one of the core reasons why I love my craft so much - getting to work with creatives from all over the spectrum is what keeps me inspired.”

Ossi Piispanen - Showcase 24.5. - 4.6.2019

1. Kerro hieman taustastasi, kuinka innostuit valokuvasta?

Aloitin valokuvauksen jo teininä, kuvailin lähinnä skeittaamista ja luontoa. Sieltä sain kipinän mennä opiskelemaan Media-assistentiksi Jyväskylään 15-vuotiaana. Se, että olen lähtöisin pienestä kaupungista Keski-Suomesta, teki musta tosi uteliaan, ja se ehkä näkyy mun kuvissakin. Sitten myöhemmin tajusin, että mähän haluan tehdä tätä työkseni ja lähdin Walesiin yliopistoon, josta päädyin Lontooseen, missä oon nyt ollut 8 vuotta freelancer-kuvaajana. 

Ossi Piispanen 2019_0018.jpg
Ossi Piispanen 2019_0027.jpg

2. Miten tiivistäisit itsesi tekijänä kolmeen sanaan?

Utelias, tee-se-itse, maalaispoika.

3. Unohtumattomin kuvauksesi / projektisi?

Vaikea sanoa... Tavallaan jokainen oma projekti on ollu tosi tärkeä ja unohtumaton, mutta jos pitää nostaa esiin joitakin, niin “Amphicar", jonka kuvasin hyvän ystäväni Edmund Fraserin kanssa, oli hieno kokemus. Kaksi viikkoa kestävä roadtrip Floridan läpi kuvaamassa harvinaisia 60-luvun kelluvia urheiluautoja ja paikallisia eläkeläisiä. Ei ihan normipäivä. 

AMPHICAR_INTERSECTION_15.jpg

4. Mihin valokuva on vienyt sinua viimeisimpien vuosien aikana?

Hauskaa sinänsä, mutta tähän vastaus on että Suomeen. Oon tehny viimeisien vuosien aikana projekteja mm. harrastelijarallista, kylähulluudesta, tee-se-itse -skeittaamisesta, villiyrteistä.

5. Mottosi?

Ei sinänsä mitään mottoa, mutta koetan elää täysillä, olla rehellinen ja tehdä sellaisia juttuja mitkä kiinnostaa. Ehkä vähän klisee, mutta totta.

Ossi Piispanen 2019_0008_matsku.jpg

OLGA POPPIUS - SHOWCASE 5.4.-3.5.2019

1. Kerro hieman taustastasi, kuinka innostuit valokuvasta?

Lapsena tykkäsin leikellä mummoni Marie Claire -lehdistä kuvakollaaseja. Samalla rakastuin valokuviin, nimenomaan siihen kuinka niiden värit, tunnelmat ja maailmat oli rakennettu. Valokuvissa minulle ihmeellisin asia on se, kuinka hetki on mahdollista pysäyttää ja siihen on myöhemmin mahdollista palata.

Lukioikäisenä menin Hasan&Partnersille harjoittelijaksi ja siitä innostuneena valmistuin myöhemmin graafiseksi suunnittelijaksi. Graafisen suunnittelun opintojen aikana erään valokuvauskoulun opettaja ehdotti, että hakisin heille oppilaaksi ja sitä seuraavan kesän aikana opin kameran perustekniikan ja syksyllä aloin opiskella valokuvausta. Siitä syksystä mun ura lähti liikkeelle vauhdilla: Sain ensimmmäisiksi asiakkaikseni Paleface:n, CMX:n ja 4 Ruusua BMG-levy-yhtiöltä, jolle tein promo- ja levynkansikuvia. Suunnittelin myös Negative-yhtyeen ensimmäiset levynkannet, logon ja kuvat, ja yhtäkkiä mun nimi olikin kaikkialla. Pääsin heti töiden pariin ja tajusin että hei, tämä on se mitä todella rakastan! Sen jälkeen pääsin New Yorkiin kuvaajan tuottajaksi / assariksi. Kiireinen tahti SoHossa Manhattanilla opetti oikean asenteen työhön ja oli paras kouluni. Pidän vieläkin yhteyttä tämän kuvaajan kanssa, ja hän kannustaa ja mentoroi minua edelleen.

2. Miten tiivistäisit itsesi tekijänä kolmeen sanaan?

Spontaani, utelias ja myötätuntoinen.

_AJU7796.jpg

3. Unohtumattomin kuvauksesi / projektisi?

Uran alkuvaiheessa mulle soitettiin tuotantoyhtiöstä Islannista, että 10 kuvaajaa ympäri maailman on valittu viikoksi kuvaamaan vapaavalintaisia aiheita Islannissa. Kaikki kulut oli maksettu ja auto odotti lentokentällä. Kiersin koko saaren, ja Myspacen kautta löysin paikallisia uusia frendejä, jotka veivät mua paikkoihin joihin muuten en olisi koskaan eksynyt. Islantilaiset ovat ihanaa kansaa! Maagisen luonnon lisäksi siellä on piilossa maanteiltä esimerkiksi 20 vuotta sitten hylätty maatalo, jossa on joskus asunut maanviljelijäperhe. Siellä on käynyt ihmisiä perheen lähdön jälkeen, mutta kaikki kävijät kunnioittavat tilaa. Lääkepurkit, kirjat, astiat ja pyykit ovat edelleen siellä mihin ne aikoinaan on jätetty.

Kuva kirjasta Villisienikeittokirja

Kuva kirjasta Villisienikeittokirja

4. Mihin valokuva on vienyt sinua viimeisimpien vuosien aikana?

Mun kuvausten spektri ulottuu ihmisistä muodin kautta life-styleen ja ruokaan sekä sisustukseen. Työssäni parasta on saada työskennellä alan parhaiden ammattilaisten kanssa ihanien asiakkaiden mahdollistamana niin, että studiosta ei naurua puutu.

Olen tehnyt lukuisia kirjoja, uusimpana Sami Tallbergin kanssa tehty Villisienikeittokirja, joka sai Kirjataiteen Kaunis kirja 2018 -palkinnon ja kilpailee myös Vuoden huipuissa. Ihmiskuvauksen ohella salainen rakkauteni onkin ehdottomasti ruokakuvaus. Hieno, mieleen jäänyt projekti oli viimeisten romanikiertolaisvanhusten tarinoita yhteen koonnut ”Vanhojen tie” -kirja sekä näyttely, jota työstimme kolme vuotta toimittaja Aija Kuparisen kanssa. Oli upeaa ansaita kuvattavien luottamus ja päästä koteihin, joiden ovet yleensä pysyvät valkolaisilta suljettuna.

Viimeisen parin vuoden ajan olen saanut matkustaa kuvausten myötä paljon. Se on mahdollistanut myös minulle tärkeät henkilökohtaiset kuvaprojektit, joiden myötä koen voivani tuoda idea- ja lisäarvoa asiakkailleni. Ennen kaikkea näitä kuvia haluan näyttää tässä showcasessa.

Kuva kirjasta Vanhojen tie

Kuva kirjasta Vanhojen tie

5. Mottosi?

With love and patience nothing is impossible!

03_2019003JAX_STOCKINGS.jpg

OSSI PIISPANEN – HYVÄ KUVAAJA JA MUKAVA KAVERI NYT EDUSTETTUNA FOTONOKASSA

Fotonokka on saanut uuden vahvistuksen Ossi Piispasesta, jonka dokumentoiva kuvaustyyli ja herkkä taito kohdata kuvattavat antaa portfolioomme oman vahvan lisänsä.

Ossi on toiminut Lontoossa kahdeksan vuotta dokumentti-, henkilö ja mainoskuvaajana. Pienen Keski-Suomalaisen kaupungin kasvatti pärjää Lontoon äärimmäisen kilpaillulla kentällä vahvan tyylinsä ja helposti lähestyttävän persoonansa ansiosta. ”Se että jonossa on aina noin tuhat kuvaajaa valmiina tekemään jokaisen keikan, pitää liikkeessä. Mä olen onneksi aina tykännyt tehdä töitä, joten se ei haittaa.”

Ossin kuvissa dokumentaarinen tyyli yhdistyy mainoskuvien korkeaan laatuun. Tarinankerronta ja ihmisten aito kohtaaminen on hänelle työskentelyssä olennaista.

”Mieleenpainuvia muistoja on kertynyt paljon etenkin mun dokkarikeikoilta, muun muassa se kun ajeltiin kelluvalla 60-luvun avoautolla auringonlaskuun amerikkalaisen eksentrisen eläkeläisen kanssa. Suomalaista luovaa kylähulluutta kuvatessani olen myös päätynyt moniin outoihin tilanteisiin. Mainoskeikoista varmaan eniten on jäänyt mieleen jalkapalloilijoiden kanssa työskentely. Tiukan aikataulun ehdoilla elävien ammattijalkapalloilijoiden kuvaamiseen oman mausteensa lisää se, että koskaan ei tiedä montako minuuttia saa aikaa kultakin pelaajalta, kun Britannian omintakeiset sääolot vielä osaltaan sekoittavat pakkaa.”

Ossi pitää suomalaisen mainonnan ja valokuvan laatua korkeana ja kotimaisia yrityksiä rohkeina ja kiinnostavina.

”Mulle unelmaprojekti on jokainen duuni, jonka saan tehdä omalla tyylilläni aiheista joista olen kiinnostunut. Olen ollut todella onnekas, sillä olen saanut tehdä tällaisia keikkoja mm. Levikselle, Adidakselle, London Fire Brigadelle ja Social Housing kampanjan Sadiq Khanille.”


SARA LEHTOMAA EDUSTETTUNA PRODUCTION PARADISEN “INTERNATIONAL WOMEN PHOTOGRAPHERS” -ISSUESSA

Viime viikolla vietettiin kansainvälistä naistenpäivää, jonka kunniaksi Production Paradise julkaisi jutun kansainvälisistä naiskuvaajista. Production Paradice halusi esitellä Fotonokan Sara Lehtomaan näiden kiinnostavien tekijöiden joukossa.

Katso koko juttu täältä:

 
 

Seuraa Saraa Instagramissa:

Fotonokan Suvi Laine luo minimalistisia kuvia, jotka saavat katsojan pysähtymään

Fotonokan Showcasen seuraava tekijä on Suvi Laine. Katseen vangitsevat minimalistiset valokuvat perustuvat oivaltavuuteen ja yksinkertaisuuden monitasoisuuteen. Valaisun eri mahdollisuuksia hyödyntäen Suvi luo kuvaan tilan tunnun ja ajan hengen. Perusteltu sommiteltavuus näkyy vahvasti Suvin tekijyydessä.

“Valokuva antaa mahdollisuuden kertoa miten minä näen ympäristöni, ja toisaalta sen avulla voi luoda myös aivan omia maailmoja.” – Suvi Laine

hiekkapaperi_2500pix.jpg

1.Kerro hieman taustastasi – kuinka kiinnostuit valokuvasta?

Tiedän luonnostaan, kuinka rajata näkymiä ja tehdä sommitelmia. Katson maailmaa ikään kuin katsoisin aina linssin läpi. Valokuva antaa mahdollisuuden kertoa miten minä näen ympäristöni, ja toisaalta sen avulla voi luoda myös aivan omia maailmoja.

2. Miten tiivistäisit itsesi tekijänä kolmeen sanaan?

Perusteellinen ja oivaltava visualisti. 

harvia_glow_olohuone__2500pix.jpg

3. Unohtumattomin kuvauksesi/projektisi?

Kim Simonssonin ja hänen työtilojensa sekä teostensa kuvaus Deko -lehteen oli ikimuistoinen keikka. Oli mielenkiintoista kuvata samaa taiteilijaa kahdessa erilaisessa ympäristössä ja käyttää kuvaukseen normaalia lehtikuvausta enemmän aikaa. Uudemmasta materiaalistani “Ready, Set, Go 2019” -kalenteriprojekti vei eteenpäin omaa visuaalista ajattelua ja projektia oli todella hauska kuvata.

4. Mottosi?

Vähemmän on enemmän.

deko_pahvi_2500pix.jpg

Suvin showcase on esillä studiollamme Vilhonvuorenkatu 11 A:n kuudennessa kerroksessa 13.2.–12.3.2019. Tilaisuuden avajaiset järjestetään keskiviikkona 13.2. klo 15-18 välisenä aikana. Ilmoittauduthan avajaisiin tiistaihin 12.2. mennessä osoitteeseen maiju@fotonokka.fi.

Vuoden 2019 ensimmäisessä Showcasessa esillä Justus Järnefeltin ajattomia ja tarinallisen graafisia valokuvia

Fotonokan Showcase -vuosi alkaa keskiviikkona 16.1. Justus Järnefeltin kuvakokonaisuuden esittelyllä. Justus on työskennellyt Fotonokalla jo 20 vuoden ajan – hän aloitti uransa Fotonokalla assistenttina ja tällä hetkellä hän toimii yrityksessä valokuvaajana sekä toimitusjohtajana. Vuosien kokemus näkyy Justuksen työssä varmuutena, vahvana näkemyksenä ja toimivan tiimin merkityksen ymmärtämisenä.

Kuvaajana Justus tunnetaan luovien ratkaisujen löytäjänä, joka tuo osaamisellaan selkeää lisäarvoa lopulliseen kuvaan. Valo, ajattomuus, graafisuus sekä tarinallisuus yhdistyvät Justuksen luomissa kuvissa:

“Haluan ottaa selkeitä, graafisia kuvia, joissa on tarina. Tarinan ei välttämättä pidä olla selkeä tai helposti ymmärrettävä. Katsojalle on jätettävä tulkinnanvara.”

hKuvat_007_w.jpg

1.Kerro hieman taustastasi – kuinka kiinnostuit valokuvasta?

Visuaalinen kulttuuri on kiehtonut minua jo nuoresta lähtien. Alunperin minusta piti tulla sarjakuvapiirtäjä tai maalari. Mietin myös arkkitehdin tai veneiden suunnittelijan ammattia.

Arkkitehti-isäni kuvasi aina 8mm -filmikameralla ja tykkäsin itsekin kuvata sillä. Meillä oli tapana editoida filmejä parikymmenminuuttisiksi keloiksi. Käsin yhdessä tekeminen oli ikimuistoista. Lapsena en ikinä ajatellut, että kuvaamisesta voisi tulla ammatti. Kiinnostuin kuvaamisesta kun opiskelin Kanneljärven opistossa kuvataiteita.

Yhdysvalloissa asuva siskoni innosti minua opiskelemaan ulkomaille. Opiskelin kaksi vuotta graafista suunittelua ja valokuvaamista collegessa Kalamazoossa Michiganissa. Opiskeluaikana valokuvaus alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän. Koulussa oltiin hyvin hereillä tulevaan digitaaliseen murrokseeen ja pääsin harjoittelemaan kuvaamista perinteisellä menetelmillä sekä graafisen suunnittelun opintojen myötä digitaalinen puoli tuli myös opiskeltua hyvin. Jatko-opinnot jäivät kun halu päästä töihin voitti ja tulin Suomeen Fotonokkaan töihin assistentiksi.

Jonna.jpg

2. Miten tiivistäisit itsesi tekijänä?

Hyvällä kuvalla pitää olla syy olemiseen. Pidän tasapainosta ja symmetriasta valokuvissa ja yksinkertaiset tekniset ratkaisut sommittelussa kiehtovat minua. Urani aikana mainoskuvaajana olen tottunut ottamaan koppia suunittelijoiden ideoista ja realisoimaan niitä toteutukseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta on aina oltava varautunut B- ja C-suunnitelmiin, koska mikään ei kuvaustilanteessa ikinä mene ennakko-odotusten mukaan. Muuttuvat olosuhteet ovat koulineet minusta hyvän valaisijan, joka nimenomaan haluaa huomioida vallitsevat olosuhteet ja valot. Pienellä budjetilla kuvattaessa, aurinkoa ei voi taikoa pilvien takaa, vaan on mentävä sen mukaan mitä on.

Haluan käytää valoa pääelementtinä kuvan tarinan luomisessa. Musiikissa on duureja ja molleja, niin on valokuvissakin kirkautta, vaaleutta ja tummaa, synkkää ja tunkkaista.

sfn©_jarnefeltjustus_img0173.jpg

3. Unohtumattomin kuvauksesi/projektisi? 

 • Stockmannin Exclusive -kuvaus: 2 päivän kuvaus Hampurissa saksalaisen tuotantoyhtiön kanssa. Homma toimi ja kokonaisuudessaan kaikki toimi. Kuvaajana sain keskittyä kuvaamiseen ja suurimmasta osasta kuvista pidän vieläkin. Loppuvuodesta palasimme kahdeksi viikoksi Hamburiin kuvaamaan Joulukatalogia.

 • Miamissa kuvasimme Anna-lehteen nuhjuisessa ja kuluneessa Arteco-hotellissa. Malli oli mahtava ja kaikki muutkin asiat vain loksahtivat yhteen.

Studio_Fotonokka_Justus_Jarnefelt_05.jpg

4. Mottosi?

“Less is more.” Uskon myös vahvasti, että hyvä kuva kertoo jotain, mitä sanoin ei voi kertoa.

Justuksen showcase on esillä studiollamme Vilhonvuorenkatu 11 A:n kuudennessa kerroksessa 16.1.–29.1.2019. Tilaisuuden avajaiset järjestetään keskiviikkona 16.1. klo 15-17.  Ilmoittauduthan avajaisiin tiistaihin 15.1. mennessä osoitteeseen maiju@fotonokka.fi.

FOTONOKKA ESILLÄ PRODUCTION PARADISEN “GLOBAL ADVERTISING PHOTOGRAPHY”-OSIOSSA

“We live to create your images, we live to tell your story. Photography for us is a lifestyle in itself.”

Kuva: Elvi Rista

Kuva: Elvi Rista

Kuva: Kristiina Hemminki

Kuva: Kristiina Hemminki

Kuva: Olga Poppius

Kuva: Olga Poppius

Suvi Laineen "READY, SET, GO" -kalenteriprojekti

Fotonokan Suvi Laineen “READY, SET, GO” -kalenteriprojektin kuvat perustuvat minimalistisiin harkittuihin sommitelmiin. Suvi toteutti projektin yhteistyössä stylisti ja sisustustoimittaja Jenni Juurisen kanssa.

“Yhteistyö toisen visualistin, stylisti ja sisustustoimittaja Jenni Juurisen kanssa oli hedelmällistä. Inspiroiduimme urheilukenttien- ja välineiden estetiikasta, niiden väreistä ja muodoista.“ – Suvi Laine

09_sulkapallo_2500pix.jpg
06_tennis_2500pix.jpg

“Kuvasin seinäkalenterin, koska halusin kehittää omaa kuvallista ilmaisua. 12 kuvan sarja oli sopivan laaja kokonaisuus ja antoi mahdollisuuden pohtia omaa visuaalista maailmaa pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti.” – Suvi Laine

sport_jääpallo_3076_2500pix.jpg
11_lentopallo_2500pix.jpg

Voit tutustua kalenteriin ja sen kuvastoon tarkemmin Suvin Instagramissa @suvilta ja hankkia kalenterin My o My Xmas Garagesta (Helsinki), PUF Design Marketista (Turku), TRE Laplandista (Äkäslompolo) tai ottamalla yhteyttä Suviin suvi@fotonokka.fi / +358 40 737 0914.

Esittelyssä Fotonokan showcasen seuraava tekijä: Sara Lehtomaa

Fotonokan Showcase jatkuu Sara Lehtomaan kuvakokonaisuudella 28.11.–19.12.2018. Ennakkoluuloton, määrätietoinen Sara on omimmillaan kuvatessaan ihmisiä. Hän lyö kuviin oman leimansa tarkalla kuvasuunnittelulla ja voimakkaalla visiolla. Saran vahvat muoti- ja muotokuvat kiehtovat mieltä eivätkä aina päästä katsojaa helpolla.

1.Kerro hieman taustastasi – kuinka kiinnostuit valokuvasta?

Kuvallinen ilmaisu on hyvin nuoresta pitäen ollut suuri osa elämääni – vekarasta noin 15 -vuotiaaksi saakka se tapahtui paljolti piirtämisen ja maalaamisen kautta. Mutta kun teini-isässä aloitin blogin kirjoittamisen sen kuvittaminen valokuvien avulla tuntui luontevammalta. Innostus valokuvausta kohtaan nousi oman elämän dokumentoinnin myötä ja etenkin ihmisten kuvaaminen tuntui kivalta. Kavereita kuvaamalla ja ihailemiani muoti- ja muotokuvaajia matkimalla kokeiluni johtivat pikkuhiljaa uuteen harrastukseen, johon syvennyin vuosien myötä.

esittelykuva_1500_2.jpg

2. Miten tiivistäisit itsesi tekijänä kolmeen sanaan? 

Kuvaajana haluan luoda ja taltioida hetkiä, jotka ovat tavalla tai toisella toismaallisia – niissä on elementtejä, joita ei löydy joka päivä kokemastamme arkisesta todellisuudesta. Osana tätä voidaan laskea tapani pelkistään kuvissa esiintyvät elementit sekä tietynlaisen outouden ihannointi. Jos taas pohdin tekijyyttäni työskentelytapojeni kautta ensimmäisenä tulee mieleen huolellinen etukäteen suunnittelu. Pääsääntöisesti nautin eniten projekteista, joita saan pohtia kunnolla etukäteen. Käyttäisin siis seuraavia sanoja: pelkistetty, outo ja harkittu.

Kaisa_570_WEB.jpg

3. Unohtumattomin kuvauksesi/projektisi? 

Tähän mennessä unohtumattomin projektini on ehdottomasti Cutrinille toteuttamani brändikuvaukset, jotka olivat samalla myös ensimmäinen iso kuvauskeikkani alalla jolle aikoinaan aina toivoin suuntautuvani kuvaajana. Olen aina ollut kiinnostunut muodista ja kauneudesta; hiuskuvauksissa pääsin toteuttamaan itseäni täysillä.

_DSC2800.jpg

4. Mottosi?

Varsinaista mottoa minulla ei ole, mutta mielestäni paras elämänohje on elää rehellisesti. Uskon myös jatkuvaan itsensä haastamiseen sillä se on elämässä etenemisen edellytys.

Saran showcase on esillä studiollamme Vilhonvuorenkatu 11 A:n kuudennessa kerroksessa 28.11.–19.12.2018. Avajaiset järjestetään showcasen ensimmäisenä päivänä keskiviikkona 28.11. klo 15-17.  Ilmoittauduthan avajaisiin tiistaihin 27.11. mennessä osoitteeseen maiju@fotonokka.fi.

Esittelyssä Fotonokan Showcasen aloittava Mikko Tikka

Fotonokan Showcasen 8.11. aloittava Mikko Tikka on työskennellyt mainosvalokuvauksen ja jälkikäsittelyn parissa vuodesta 2001 ja on tänä aikana kehittynyt alansa huipuksi. Mikko on omaa luokkaansa oleva tekijä, joka yhdistää työssään käsityöläisyyden ja teknologian.

1.Kerro hieman taustastasi – kuinka kiinnostuit valokuvasta?

Olen pienestä saakka ollut kiinnostunut visuaalisista jutuista. Muistan lapsuudesta tilanteita, joissa olen miettinyt miten esim. legopalikoiden värit sopivat toisiinsa jossain rakennelmassa. Niiden piti olla sopusoinnnussa keskenään ja tämä oli lähes yhtä tärkeää omasta mielestäni kuin itse rakennelma. 

Olen myös tykännyt tehdä käsilläni asioita, ehkä siksi olen ensimmäiseltä ammatiltani puuseppä. Tuosta ammatista päädyin valokuvauksen pariin lumilautailun ja sen kuvaamisen kautta. Kohteet ovat nykyään vaihtuneet hieman rauhallisempiin ja hallittavampiin, mutta kyllä silloin tällöin pääsee vielä jotain vauhdikastakin kuvaamaan. 

02_Mikko_Tikka_1500pix.jpg

2. Miten tiivistäisit itsesi tekijänä?

Ehdottomasti tekijä, taitava sellainen. 

3. Unohtumattomin kuvauksesi/projektisi?

Niitä on monia, mutta ehkä nyt viime vuosilta Pentagon Designin kanssa toteutettu Tikkurilan pakkausuudistus on jäänyt mieleen. Tuohon projektiin liittyi mm. useampia kuvauspäiviä, jolloin käytännössä heittelimme studiossa ilmaan erilaisia nesteitä, öljyjä, maaleja ja kuvasimme niiden käyttäytymistä pysäytettynä kesken ilmalennon. Hyvällä suunnittelulla, ennakkovalmisteluilla ja toteutuksella saimme toteutettua asiakkaalle erittäin hyvät kuvat, joita voi bongailla mm. useista kymmenistä Tikkurilan tuotteiden pakkauksista.

4. Mottosi ? 

Jeesuskin oli puuseppä :)

03_Metsa.jpg
01_Tikkurila_1500pix.jpg

Mikon showcase on esillä studiollamme Vilhonvuorenkatu 11 A:n kuudennessa kerroksessa 8.11.–28.11.2018. Tilaisuuden avajaiset järjestetään showcasen ensimmäisenä päivänä 8.11. klo 15–17. Ilmottauduthan avajaisiin tiistaihin 6.11. mennessä. Mikäli et pääse avajaisiin olet tervetullut katsomaan kuvakokonaisuutta juuri sinulle sopivana ajankohtana.

Haluatko tutustua tarkemmin yksittäisen kuvaajamme tekijyyteen ja huippuosaamiseen? Tervetuloa studiollemme!

Kaikilla kuvaajillamme on oma, ainutlaatuinen kädenjälkensä ja nyt sinulla on mahdollisuus tutustua jokaisen kuvaajamme yksilölliseen osaamiseen. Tulemme seuraavan kahdeksan kuukauden aikana esittelemään jokaisen kuvaajan henkilökohtaisen Showcasen, jonka tarkoituksena on esitellä esillä olevan kuvaajan erityistä ammattiosaamista. Showcase alkaa 8.11. ja jokainen kuvakokonaisuus on esillä aina kolme viikkoa kerrallaan.

Kuva: Sara Lehtomaa

Kuva: Sara Lehtomaa

Showcasen aloittaa käsityöläisyyden ja teknologian tekijyydessään yhdistävä Mikko Tikka. Mikko on työskennellyt mainosvalokuvauksen ja jälkikäsittelyn parissa vuodesta 2001 ja on tänä aikana kehittynyt alansa huipuksi. Olet tervetullut Mikon showcasen avajaisiin torstaina 8.11. klo 15–17.

Kuva: Mikko Tikka

Kuva: Mikko Tikka

Showcasen aikataulu

 • Mikko Tikka  8.11.–28.11.2018  

 • Sara Lehtomaa 29.11.–19.12.2018

 • Justus Järnefelt 16.1.2019–30.1.2019

 • Suvi Laine 30.1.2018–20.2.2019

 • Kristiina Hemminki 20.2.2019– 13.3.2019

 • Elina Himanen 13.3.2019–3.4.2019

 • Olga Poppius 3.4.2019–24.4.2019

 • Elvi Rista 24.4.2019–15.5.2019

 • Tapio Ranta-aho 15.5.2019–5.6.2019

 • Anthony Ubaud 5.6.2019–26.6.2019

Kuva: Justus Järnefelt

Kuva: Justus Järnefelt

Sinä ja yrityksesi olette tervetulleita katsomaan kokonaisuutta esillepanon ensimmäisenä päivänä klo 15-17 tai muuna sovittuna ajankohtana. Lisätietoja saat markkinointipäälliköltämme Maiju Haskolta maiju@fotonokka.fi / +358 443 0414 90.

Fotonokan Olga Poppius Forumin syksyn kampanjan kuvaajana

Fotonokan Olga Poppius kuvasi Forumin syksyn mainoskampanjan. Kampanjan kasvoina loistavat Forumin omat työntekijät ja kampanjan tuotteet löytyvät kauppakeskuksen liikkeistä. Olgan ottamiin kuviin voi törmätä sosiaalisen median lisäksi muun muassa busseissa ja ratikoissa. Myös Mannerheimintien puoleinen Forumin seinä on kuvitettu suurella kampanjakuvalla. Kuvat ovat Olgalle ominaiseen tapaan energiaa säteileviä ja värikylläisiä.

forum09180381 4_1.jpg
forum09180332 6.jpg
forum09180565 1.jpg

Fotonokan Sara Lehtomaa kuvaajana LUMIn ja Naisten Pankin hyväntekeväsyyskampanjassa

Fotonokan Sara Lehtomaa kuvasi LUMIn ja Naisten Pankin yhteistyökampanjan, jossa tuetaan kehitysmaiden naisten koulutusta. Yhteistyön kantavana teemana on tuki ja sen merkitys. Kampanjan kasvoina toimivat näyttelijä Alina Tomnikov, tv-kokki Pipsa Hurmerinta ja stailisti Vesa Silver.

Lumi_Naisten_Pankki_Alina_191 copy.jpg

Kysyimme Saralta mietteitä projektiin osallistumisesta:

“Olen todella iloinen, että minut valittiin mukaan projektiin, jolla on näin on hyvä tarkoitus. Kampanjan teema - “who supports you” - on itsellenikin tärkeä aihe, jota kannustan jokaista pohtimaan. Läheisten tukea ja läsnäoloa pidetään liiankin usein itsestäänselvyytenä ja sen arvo jää helposti taka-alalle.”

Lumi_Naisten_Pankki_Pipsa_56.jpg

“Pohtiessani omaa tukiverkostoani mieleeni tulee ensimmäisenä vanhempani, jotka ovat aina tukeneet ja kannustaneet minua panostamaan omiin kiinnostuksen kohteisiini ja mahdollistaneet lukuisat harrastukseni. Tämä on varmastikin yksi pääsyistä miksi olen uskaltautunut luovalle alalle sen epävarmuudesta huolimatta. Olen saanut tukea myös poikaystävältäni Niklakselta, hän on kannustanut tavoittelemaan parasta itseäni sekä pohtimaan omaa toimintaa objektiivisemmasta näkökulmasta. Kaikki tämä on mahdollistanut itseni kehittämisen.”

LUMI lahjoittaa kampanjan aikana nettikaupassa myytyjen tuotteiden tuotoista viisi prosenttia Naisten Pankin toimintaan. Kampanja-aika on 9.10-22.11.2018.

Lumi_Naisten_Pankki_Vesa_85.jpg

Photokina-messut ja mietteitä kuvan merkityksellisyydestä

Fotonokan Justus Järnefelt ja Mikko Tikka kävivät syyskuun viimeisenä viikonloppuna Photokinassa tutustumassa kuvateknologian uusimpiin tuuliin. Kölnissä järjestetty tapahtuma alleviivasi kasvavaa kuvan tarvetta ja antoi aihetta pohtia visuaalisuuden ja kuvan merkityksellisyyttä niin nyt kuin tulevaisuudessakin. 

Mitä uutta Photokina-messuilla?

Photokinassa nostettiin esille muun muassa kuvateknologian parissa tapahtuvia muutoksia. Kaksikko osallistui myös DIGILITY 2018 -konferenssiin, jossa keskiössä oli virtuaalitodellisuus (virtual reality) ja lisätty todellisuus (augmented reality). Kyseiset kaksi teknologian nousevaa aluetta ovat alkaneet saada jalansijaa videopelien parissa, mutta valokuvan kentällä VR ja AR ovat vielä melko tuntemattomia. 

Kysymys virtuaalisuuden erilaisista mahdollisuuksista nousi esille myös Tobias Nientiedtin puheenvuorossa hänen tuodessa esille maailman suurimpiin verkkokauppoihin kuuluvan OTTO-yrityksen kuvatuotannon uudistumisen. OTTO:n verkkosivuille lisätään vuosittain 390 000 uutta kuvaa ja tällä hetkellä home and living -verkkokauppaosaston kuvasto tuotetaan virtuaalisesti. Verkkokaupan ja teknologian kehittyessä myös kuvien määrällinen tarve kasvaa ja kysymys kuuluukin millaisia ratkaisuja pystymme kuvantilaajille tulevaisuudessa tarjoamaan. On mielenkiintoista nähdä tuleeko virtuaalisesta todellisuudesta vielä mainstreamia: lyökö VR uutena tulokkaana samalla tavoin läpi kuin esimerkiksi radio tai TV aikanaan? Tuleeko virtuaalisuudesta osa esimerkiksi mainoskuvausta? 

Teknisen puolen lisäksi ajattelemisen aihetta antoivat valokuvaajan arvottamiseen ja kuvan kasvavaan merkityksellisyyteen liittyvät puheenvuorot.

“Oli mielenkiintoista todeta kuinka korkealle valokuvaaja ja tämän ammattitaito arvotetaan Keski-Euroopassa. Kuvan ja visuaalisuuden arvostus on korkealla. Kuvan tilaaja luottaa kuvaajan ammattitaitoon ja kuvaajaa pidetään taiteilijana, jonka itseilmaisun väline on valokuvaus.” 

juhlat_0_avaus.jpeg

Mitä visuaalisuus ja kuva merkitsevät suomalaisessa kulttuurissa ja bisneksessä? 

Jaakko Veijola kirjoittaa M&M:n verkkojulkaisun kolumnissaan (26.3.2018) “tekstistä tulleen suomalainen kulttuurinen maneeri” ja kuinka me suomalaiset tyydymme visuaaliseen mitättömyyteen. Veijola kysyy myös kolumninsa lukijalta “Googlen, Facebookin, Pradan tai Teslan slogania”. Edellä mainitut brändit omaavat vahvan statuksen ja jokaisen tekijyys kulminoituu vahvasti yksilölliseen visuaaliseen ilmeeseen. Jokaisen brändin valitsema visuaalinen kuvasto on universaalisti tunnistettava ja kuvallinen ulostulo toimii materiaalisena arvokehyksenä yritykselle. 

Edellä mainittu linkittyy vahvasti ajatukseen mainonnan keinoista: esimerkiksi puhuttaessa mainoksesta, jossa potentiaalinen asiakas pyritään vakuuttamaan tekstin ja kuvan avulla, on tekstin ja kuvan on oltava yhtä laadukkaita. Mikäli kuva ei vastaa tekstiä kumpi on merkittävämpi: Uskotko katsojana kuvaa vai tekstiä? 

Kuinka voimme kuvan ammattilaisina vaikuttaa ?

Vastuu kuvan merkityksellistämisestä on myös meillä kuvantekjöillä: Meidän täytyy visuaalisuuden asiantuntijoina uusiutua ja löytää uudenlaisia väyliä vastata muuttuvaan kuvan tarpeeseen. Näin saamme myös suomalaisen mainonnan ja myynnin kentän ymmärtämään visuaalisuuden ja kuvan merkityksellisyyden. Samalla arvotamme myös oman osaamisemme ja kuvan arvon uudenlaiseksi. 

Haluamme kuva-alan asiantuntijoina korostaa kuvan merkitystä yrityksen brändi-imagon luomisessa. Kilpailu on monilla sektoreilla kovaa ja se, millaisen kuvallisen ulostulon brändi omaa vaikuttaa ratkaisevasti asiakkaan ostopäätökseen. Aivan kuten jokainen yritys omaa oman alansa asiantuntijuuden, on meillä kuva-alan ammattilaisilla tähän liittyen valtava osaaminen omalla tontillamme.

Me Fotonokalla haluamme alleviitata kuvien merkityksellisyyttä ja kohdentaa sisällämme olevan palon tuottaa laadukkaita ja ainutkertaisia kuvia. Jokainen kuvaajamme on yksilöllinen luova tekijä, joka ylittää usein ammattitaitoisuudellaan asiakkaansa toiveet. Luottakaa kuva-alan ammattilaisiin, voimme yhdessä viedä yrityksesi kuvailmaisun uudelle tasolle!

sfn©_jarnefeltjustus_img0171 copy.jpeg

Esittelyssä Fotonokan uusi valokuvaaja-assistentti: Tapio Ranta-aho

Fotonokalla keväällä työharjoittelunsa suorittanut kuvaajalupaus Tapio Ranta-aho on palannut studiolle!

Tapio valmistui Lahden Muotoiluinstituutista loppukeväästä ja nyt hän on aloittanut Fotonokalla valokuvaaja-assistenttina.

Tarkka ja järjestelmällinen Tapio kuvaa pääasiassa tuote- ja still life -kuvia. Hänellä on myös palava intohimo muotokuvaukseen, ja hänen unohtumattomin muotokuvaprojektinsa onkin opinnäytetyönä toteutettu muotokuvasarja rock-musiikin kuuntelijoista. Projektia varten hän kävi kuvaamassa ihmisiä useissa eri kaupungeissa heidän omissa kodeissaan ja bändien treeniksillä.

”Kuvausprojekti oli suurin koskaan toteuttamani, ja klisee ”verta, hikeä ja kyyneleitä” piti sen kohdalla paikkansa hyvinkin kirjaimellisesti. Aihe oli minulle henkilökohtaisesti läheinen, ja oli antoisaa työstää sitä hengenheimolaisten kanssa”

Tiivistetysti Tapio on ammattimainen jokapaikan höylä, joka on osavastuussa myös studiomme supersuosituista Perjantaikuvista.

Lämpimästi tervetuloa takaisin Tapsa!

tapio2_b.jpg

Esittelyssä Fotonokan uusi markkinointipäällikkö: Maiju Hasko

Maiju Hasko aloittaa Studio Fotonokan markkinointipäällikkönä.

Maiju on kaupalliseen valokuvaan ja visuaaliseen kulttuuriin perehtynyt tekijä, joka on kerryttänyt markkinoinnin osaamisensa taiteen ja muodin kentältä. Maijulla on aina ollut intohimo kuviin, ja ensimmäisen kuvitetun “muotilehtensä” hän teki 9-vuotiaana: “Huomasin kuitenkin myöhemmin etten ole kuvien tekijä, vaan osaamiseni ja intohimoni on ymmärtää ja hyödyntää kuvien moninaisia mahdollisuuksia ja löytää väyliä alleviivata kuvien merkityksellisyyttä.”

Näkemys kuvien merkityksestä markkinoinnissa syttyi, kun Maiju alkoi suorittaa
taidehistorian opintojensa ohella kauppakorkean sivuaineopintoja. “Yrityksen valitsema visuaalinen kuvasto ja linjaus kertoo yrityksestä enemmän kuin tuhat sanaa. Kilpailu monilla sektoreilla on kovaa ja se, millaisen kuvallisen ulostulon brändi omaa vaikuttaa ratkaisevasti asiakkaan ostopäätökseen.”

Henkilökohtaisena markkinoinnin ja myynnin sloganina Maiju uskoo vahvasti
Diana Vreelandin Give them what they never knew they wanted -ajatukseen:
“Uskon niin sanottuun uudenlaiseen katsomisen ja tekemisen tapaan; asioita täytyy uskaltaa nähdä ja tehdä toisin. Nykypäivänä on tunnettava omat vahvuutensa ja on uskallettava erottua. Muuten ei menesty.”

maiju2.jpg

Esittelyssä Fotonokan uusin vahvistus: Olga Poppius

EnHats215275 copy.jpeg

Upeista muoti- ja lifestyle -kuvistaan ja energisestä otteestaan tunnettu Olga Poppius aloittaa Fotonokan riveissä. Vahva visuaalinen näkemys ja idearikkaus tuovat hänen kuviinsa oman suuren lisäarvonsa. Olgalle on äärimmäisen tärkeää, että hänen kuvistaan huokuu energia ja elinvoimaisuus. Muun muassa Miamissa ja Barcelonassa vietetyt vuodet ovat vaikuttaneet hänen työskentelyynsä vahvasti: “Minulle on tärkeää saada kuviini elämisen eri sävyjä. Ulkomailla asuminen on ehdottomasti tuonut näkemyksellisyyteeni monialaisuutta ja maailmalla vietetyt vuodet näkyvät vahvasti tekijyydessäni.” 

LUMI_SS1819414.jpeg
LUMI_SS1819380 copy.jpeg
LUMI_SS1819685.jpeg

Olgan kuvattavaksi tullaan aina uudestaan, eivätkä syynä ole pelkästään hänen näkemykselliset kuvansa, vaan myös positiivinen ilmapiiri jonka hän kuvaustilanteisiin luo. Hänellä on loputon uteliaisuus maailmaa ja elämää kohtaan: Olga ottaa riskejä ja heittäytyy – ja kannustaa kuvauksissaan myös muita heittäytymään.

S_V_E4047 copy.jpeg

Jatka tutustumista tai ota yhteyttä alla olevista linkeistä!

Syysterveiset ja maukkaita tiimiuutisia!

"Great things in business are never done by one person. They are done by a team of people.”- Steve Jobs

 

Iloisia uutisia studioltamme Vilhonvuorenkadulta: Fotonokan tiimi täydentyy kolmella uudella tekijällä!

Olga Poppius

Olga Poppius

Ammattitaitoinen tiimimme saa vahvistusta niin uuden valokuvaajan, markkinointipäällikön kuin assistentinkin myötä. Studiolla aloittavat energisyydestään tunnettu valokuvaaja Olga Poppius, markkinoinnin moniosaaja Maiju Hasko sekä keväällä Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut, Fotonokassa jo aiemmin työharjoittelunsa suorittanut Tapio Ranta-aho.

Maiju Hasko

Maiju Hasko

Tapio Ranta-aho

Tapio Ranta-aho

Haluamme Fotonokalla panostaa yhä enemmän asiakkaan kokonaisvaltaisempaan palvelemiseen sekä löytää uudenlaisia väyliä tuottaa ja jalostaa toimintaamme. Meidät tunnetaan ammattimaisesta ja lämpöisestä ilmapiiristämme ja on aivan mahtavaa saada tiimiimme kolme uutta motivoitunutta tekijää!

Tervetuloa Olga, Maiju ja Tapio!