Vuoden 2019 ensimmäisessä Showcasessa esillä Justus Järnefeltin ajattomia ja tarinallisen graafisia valokuvia

Fotonokan Showcase -vuosi alkaa keskiviikkona 16.1. Justus Järnefeltin kuvakokonaisuuden esittelyllä. Justus on työskennellyt Fotonokalla jo 20 vuoden ajan – hän aloitti uransa Fotonokalla assistenttina ja tällä hetkellä hän toimii yrityksessä valokuvaajana sekä toimitusjohtajana. Vuosien kokemus näkyy Justuksen työssä varmuutena, vahvana näkemyksenä ja toimivan tiimin merkityksen ymmärtämisenä.

Kuvaajana Justus tunnetaan luovien ratkaisujen löytäjänä, joka tuo osaamisellaan selkeää lisäarvoa lopulliseen kuvaan. Valo, ajattomuus, graafisuus sekä tarinallisuus yhdistyvät Justuksen luomissa kuvissa:

“Haluan ottaa selkeitä, graafisia kuvia, joissa on tarina. Tarinan ei välttämättä pidä olla selkeä tai helposti ymmärrettävä. Katsojalle on jätettävä tulkinnanvara.”

hKuvat_007_w.jpg

1.Kerro hieman taustastasi – kuinka kiinnostuit valokuvasta?

Visuaalinen kulttuuri on kiehtonut minua jo nuoresta lähtien. Alunperin minusta piti tulla sarjakuvapiirtäjä tai maalari. Mietin myös arkkitehdin tai veneiden suunnittelijan ammattia.

Arkkitehti-isäni kuvasi aina 8mm -filmikameralla ja tykkäsin itsekin kuvata sillä. Meillä oli tapana editoida filmejä parikymmenminuuttisiksi keloiksi. Käsin yhdessä tekeminen oli ikimuistoista. Lapsena en ikinä ajatellut, että kuvaamisesta voisi tulla ammatti. Kiinnostuin kuvaamisesta kun opiskelin Kanneljärven opistossa kuvataiteita.

Yhdysvalloissa asuva siskoni innosti minua opiskelemaan ulkomaille. Opiskelin kaksi vuotta graafista suunittelua ja valokuvaamista collegessa Kalamazoossa Michiganissa. Opiskeluaikana valokuvaus alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän. Koulussa oltiin hyvin hereillä tulevaan digitaaliseen murrokseeen ja pääsin harjoittelemaan kuvaamista perinteisellä menetelmillä sekä graafisen suunnittelun opintojen myötä digitaalinen puoli tuli myös opiskeltua hyvin. Jatko-opinnot jäivät kun halu päästä töihin voitti ja tulin Suomeen Fotonokkaan töihin assistentiksi.

Jonna.jpg

2. Miten tiivistäisit itsesi tekijänä?

Hyvällä kuvalla pitää olla syy olemiseen. Pidän tasapainosta ja symmetriasta valokuvissa ja yksinkertaiset tekniset ratkaisut sommittelussa kiehtovat minua. Urani aikana mainoskuvaajana olen tottunut ottamaan koppia suunittelijoiden ideoista ja realisoimaan niitä toteutukseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta on aina oltava varautunut B- ja C-suunnitelmiin, koska mikään ei kuvaustilanteessa ikinä mene ennakko-odotusten mukaan. Muuttuvat olosuhteet ovat koulineet minusta hyvän valaisijan, joka nimenomaan haluaa huomioida vallitsevat olosuhteet ja valot. Pienellä budjetilla kuvattaessa, aurinkoa ei voi taikoa pilvien takaa, vaan on mentävä sen mukaan mitä on.

Haluan käytää valoa pääelementtinä kuvan tarinan luomisessa. Musiikissa on duureja ja molleja, niin on valokuvissakin kirkautta, vaaleutta ja tummaa, synkkää ja tunkkaista.

sfn©_jarnefeltjustus_img0173.jpg

3. Unohtumattomin kuvauksesi/projektisi? 

  • Stockmannin Exclusive -kuvaus: 2 päivän kuvaus Hampurissa saksalaisen tuotantoyhtiön kanssa. Homma toimi ja kokonaisuudessaan kaikki toimi. Kuvaajana sain keskittyä kuvaamiseen ja suurimmasta osasta kuvista pidän vieläkin. Loppuvuodesta palasimme kahdeksi viikoksi Hamburiin kuvaamaan Joulukatalogia.

  • Miamissa kuvasimme Anna-lehteen nuhjuisessa ja kuluneessa Arteco-hotellissa. Malli oli mahtava ja kaikki muutkin asiat vain loksahtivat yhteen.

Studio_Fotonokka_Justus_Jarnefelt_05.jpg

4. Mottosi?

“Less is more.” Uskon myös vahvasti, että hyvä kuva kertoo jotain, mitä sanoin ei voi kertoa.

Justuksen showcase on esillä studiollamme Vilhonvuorenkatu 11 A:n kuudennessa kerroksessa 16.1.–29.1.2019. Tilaisuuden avajaiset järjestetään keskiviikkona 16.1. klo 15-17.  Ilmoittauduthan avajaisiin tiistaihin 15.1. mennessä osoitteeseen maiju@fotonokka.fi.